آموزش نان خانگی نرم و خوشمزه ویژه ماه رمضان
به گزارش وبلاگ درخشان 92، خبرنگارانـ نان یکی از قدیمی ترین غذا هایی است که بشر در گذشته آن را تهیه نموده است. نان بعلاوه در سراسر دنیا یک ماده غذایی حیاتی و غذای اصلی محسوب می گردد. در تهیه نان از نمک، مخمر، روغن، آب و در بعضی موارد از بعضی ادویه های مخصوص نیز استفاده می نمایند. پخت نان سبک ها و روش های گوناگونی دارد که در نقاط مختلف دنیا فرق دارد. برای تهیه نان معمولا از آرد گندم استفاده می نمایند؛ زیرا مقدار گلوتن آن بسیار زیاد است و باعث اسفنجی شدن و تردی نان می گردد.
در ایران انواع نان های سنتی مانند لواش، بربری، سنگک و تافتون طبخ می گردد، درحالی که در کشور های خارجی معمولا از نان هایی مانند نان تست استفاده می گردد که برش های نازکی دارند. اگر دوست دارید تجربه تهیه یک نان خوشمزه و خانگی در منزل را داشته باشید، در ادامه این مطلب با طرز تهیه یک نان خوشمزه و خوش بافت خانگی با روشی بسیار آسان و با معرفی نکات مهم مربوط به طبخ نان همراه ما باشید.
مواد لازم
تخم مرغ: 2 عدد
آرد سفید: به میزان لازم
ماست غلیظ: نصف لیوان
آب ولرم: نصف لیوان
شکر: یک سوم لیوان
کره: 120 گرم
نمک: نوک قاشق چای خوری
پودر خمیر مایه: 1 قاشق غذاخوری
مواد لازم برای رومال نان
تخم مرغ: 1 عدد
زعفران دم نموده غلیظ: 1 قاشق غذاخوری
شیر: 2 قاشق غذاخوری
آب جوش: به میزان لازم
عسل: به میزان لازم
نکات مهم برای تهیه نان در منزل
خمیر مایه یا مخمر یکی از انواع مخمر است که در پخت نان، پیراشکی، پیتزا و ... از آن استفاده می گردد. استفاده از پودر خمیر مایه در خمیر باعث فراوری گاز کربنیک و مواد آلی می گردد و در نتیجه افزایش حجم خمیر و عطر و طعم خوب آن را به همراه خواهد داشت و نان و شیرینی را پوک و توخالی می نماید. پودر خمیر مایه را می توانید در منزل و در محیطی که زیاد گرم نباشد، نگهداری کنید. پس از باز کردن بسته خمیرمایه حتما آن را در فریزر نگه دارید. خمیر مایه بعد از چند ماه کیفیت اولیه خود را از دست می دهد؛ بنابراین بهتر است آن را به میزان ای که مصرف دارید، بخرید.
مصرف مخمر نان یا پودر خمیر مایه باعث می گردد آنزیمی به نام فیتاز فراوری گردد که باعث تجزیه اسید فیتیک می گردد؛ بنابراین اسید با املاح بالا ترکیبی ایجاد نمی نماید و به این ترتیب املاح جذب می گردد. اگر از جوش شیرین به جای پودر مخمر بهره ببرید، ph مناسب خمیر تغییر می نماید و میکرواورگانیسم ها در این محیط قادر به تجزیه نخواهند بود و درنتیجه جذب املاح مختل می گردد. استفاده از جوش شیرین در خمیر نان باعث اختلال جذب آهن و کم خونی، پوکی استخوان، بیماری های قلبی، اختلال در فعالیت های گوارشی، افزایش اسید معده و بیماری های روده ای می گردد؛ بنابراین اکیدا توصیه می گردد که هرگز به جای استفاده از مخمر در نان از جوش شیرین استفاده نکنید؛ زیرا جوش شیرین اثرات مخربی بر سلامت بدن دارد.
برای فعال شدم خمیر مایه ابتدا 1 قاشق مرباخوری از خمیر مایه را همراه با 1 قاشق مرباخوری شکر در 1 پیمانه آب ولرم حل کنید. برای این کار حتما از ظرف چینی یا پلاستکی وبرای هم زدن قاشق چوبی یا پلاستیکی بهره ببرید. ظرف را حدود 10 تا 15 دقیقه در یک جای ثابت نگه دارید. وقتی روی آب بعد از این مدت کف کرد و پفی شد؛ یعنی خمیر مایه فعال شده است. از نشانه های ور آمدن خمیر این است که اگر با انگشت روی آن را فشار بدهید، جای انگشت روی خمیر باقی می ماند و اگر خمیر ور نیاید، نان سنگین می گردد.
انواع آرد های مناسب برای تهیه نان شامل آرد جو، آرد گندم، آرد سفید، آرد گندم سبوس دار، آرد ذرت و آرد ارزن است. نکته مهمی که در خصوص آرد باید به آن توجه داشته باشید، این است که کیفیت آرد های موجود در بازار فرق دارد. به همین علت متناسب با کیفیت آرد ممکن است میزان آن کم تر یا بیش تر از میزانی گردد که در دستور گفته شده است؛ بنابراین موقع اضافه کردن آرد به این مسئله توجه داشته باشید. اگر دیدید مواد شما درحال سفت شدن است و هنوز میزانی از آرد به جای مانده است؛ یعنی آردی که اضافه نموده اید، کافی است و بقیه را اضافه نکنید.
اگر میزان آرد را طبق دستور اضافه کردید و دیدید که خمیر شما هنوز به دست میچسبد؛ یعنی باید کمی بیش تر به آن آرد اضافه کنید؛ بنابراین شما همواره میزان آردی را که در دستور گفته شده است، تهیه کنید؛ ولی ممکن است این میزان باتوجه به کیفیت و نوع آرد کم یا زیاد گردد.
طرز تهیه
1 ـ برای آغاز کار ابتدا آب ولرم را همراه با یک قاشق مرباخوری شکر و پودر خمیر مایه داخل یک کاسه مناسب بریزید و کمی مخلوط کنید. روی کاسه را با دستمال یا حوله تمیز بپوشانید و ده دقیقه زمان بدهید تا خمیر مایه به عمل بیاید.
2 ـ تخم مرغ ها را داخل یک کاسه دیگر بریزید و نمک، کره به دمای محیط رسیده، ماست و شکر را به آن اضافه کنید و با همزن دستی مواد را در حد مخلوط شدن هم بزنید؛ سپس خمیر مایه عمل آمده را به مواد بالا اضافه کنید و کمی دیگر هم بزنید تا با هم مخلوط شوند.
3 ـ آرد را با الک کم کم به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا خمیری نرم و لطیف به دست بیاید. آرد را به میزان ای اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد و از طرف دیگر بیش از حد خشک نگردد. خمیر به دست آمده را به مدت ده دقیقه ورز بدهید؛ سپس کف کاسه را کمی چرب کنید و خمیر را داخل آن بگذارید. روی خمیر را با حوله تمیز بپوشانید و اجازه بدهید یک ساعت در محیط آشپزخانه استراحت کند.
4 ـ بعد از اینکه خمیر استراحت کرد، پف آن را بگیرید و خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. کف یک قالب گرد کاغذ روغنی پهن کنید و نیمی از خمیر را روی کاغذ روغنی بگذارید و با دست خوب پهنش کنید. خمیر به جای مانده را به دلخواه شکل بدهید و روی لایه خمیر اولی بگذارید. روی قالب را بپوشانید و نیم ساعت زمان بدهید تا استراحت کند.
5 ـ تخم مرغ را همراه با شیر و زعفران مخلوط کنید و خوب هم بزنید؛ سپس این مواد را روی نان رومال کنید. قالب نان را داخل فر 170 درجه سانتیگراد که از قبل گرم نموده اید، به مدت 30 تا 40 دقیقه بگذارید تا نان بپزد و پف کند. بعد از اینکه نان پخت، اجازه بدهید خنک گردد؛ سپس کمی عسل و آب جوش را مخلوط کنید و روی نان بمالید، نوش جان.
منبع: فرارو